Wednesday, March 2, 2016

Lace Technique: Flanders


After the Flanders Lace basics study, I would like to note the following features:

1) The bobbins are winded singly, not in pairs. This is convenient while working several pieces consequently as threads should not be winded each time separately. Bobbins can be cut and added quickly.
2)  The joint with a needle on the ground. The lace with closed contour, like handkerchief trim, is made with overlap of couple centimeters. Then both sides are sewn together and trimmed off neatly.
3) Traditional five-hole ground. It is light and firm at the same time, with clear geometry pattern.
4) Lace making direction: foot side is in the left. Lace is made from the right side.
5) Filling elements: pea motif, snowflake, snowball.

During my study I used book "Flanders Lace" written by Mary Niven.

/////

Изучив основы фламандского кружева, хочу отметить следующие особенности:

1) Коклюшки наматывают по одной, а не парами. Это удобно при плетении нескольких изделий подряд, так как не нужно наматывать нитки для каждой работы отдельно.
2) Зашивка иглой по сетке. Кружево с замкнутым контуром, например оплет салфетки, плетется с нахлестом в пару сантиметров. Затем обе стороны аккуратно прошиваются вместе иглой по рисунку плетения. Излишки кружева обрезаются.
3) Традиционная решетка 'five-hole ground'. Легкая и в тоже время плотная решетка с четким геометрическим рисунком.
4) Направление плетения: справа располагается сторона пришиваемая к ткани, слева - край с отвивными петельками. Кружево плетется с лицевой стороны.
5) Ажурные элементы: полотнянки разных форм ("pea motif"), заполняющие решетки снежинка ("snowflake") и снежок ("snowball").

Для изучения техники фламандского кружева я использовала книгу Mary Niven "Flanders Lace".


No comments:

Post a Comment